Info: 004-021-336 33 60
Facebook
Linked In
Twitter
Google +

Share us with your friends! arrow

Zahar pudra vanilat pentru deserturi speciale

Putini sunt cei carora le place sa gateasca si care sa nu fie mari iubitori de vanilie. Pentru prajituri, pot fi cumparate extract artificial de vanilie, extract natural de vanilie sau produse cu aroma de vanilie.

Cititi si despre zahar brun.

Zahar pudra vanilat - despre vanilie


De secole, vanilia este cea mai familiara aroma din bucatarie. Cel mai des este utilizata pentru a aroma deserturi, bauturi, cafea, lactate.

Cititi si despre zahar si limbajul etichetelor, tipuri de zahar, zaharul pudra si ce nu stiati despre zahar.

Cel mai probabil, primii cultivatori de vanilie au fost bastinasii din Mexic in perioada mesoamericana. Acestia credeau despre pastilele de vanilie ca sunt un dar trimis de zei. Vanilia continua sa fie cultivata in Mexic.

In prezent exista multe varietati de vanilie si aroma fiecareia este diferita, in functie de locul in care a fost plantata.

Planta care produce vanilie este o orhidee care sa catara. Sunt cunoscute in medie 110 specii de orhidee care produc vanilie dar doar trei dintre ele sunt cultivate si comercializate: Tahitensis, Pompona si Planifolia.

Planifolia este originara din Mexic si a inceput sa fie cultivata de francezi in insulele Bourbon.  Pastaile de vanilie de Bourbon sunt considerate cele mai bune pastai din lume, avand o aroma familiara pe care toti o cunoastem si o iubim. Pastaile sunt late si turtite si au o aroma puternica lemnoasa.

 

Vanilia Pompona este cea mai putin cunoascuta. Este cultivata in Caraibe, in insulele Antile si Guadalupe.

Ulterior vanilia este procesata si se obtin diverse produse cu arome de vanilie printre care si zahar pudra vanilat.  

Va doriti sa imbracati prajituri sau sa faceti figurile cu care sa le decorati? Ei bine zaharul pudra va este foarte util in acest sens fiind un ingredient de baza. Acesta intra in compozitia pastei de zahar din care pot fi facute ornamentele. De multe ori se fac confuzii intre fondant si pasta de zahar.

Probabil v-ati intrebat din ce se fac acele floricele dulci de pe prajiturele sau figurinele haioase de pe tortul copiilor sau din ce amestec este facuta glazura lipicioasa care se intinde peste torturile de la cofetarie. Sunt facute din fondat si din pasta de zahar. Industria dulce le promoveaza pe amandoua. Ambele sunt produse din zahar pudra si apa. Uneori le puteti gasi deja facute  dar le puteti pregati si acasa si le puteti pastra in frigider pentru mult timp.

Pasta de zahar este tot mai des utilizata pentru torturile de ocazii speciale si din ea se modeleaza foarte usor figurine si se poate intinde sub forma de foi groase pentru a imbraca blaturile de tort. Pentru a o pregati aveti nevoie de 450 de grame zahar pudra, 5 grame de gelatina, 50 ml apa rece si 50 de grame miere deschisa la culoare. Se pune gelatina la inmuiat in apa pentru 5 minute si apoi incalziti-o pana cand se topeste. Se adauga cele 50 de grame de miere si se incorporeaza in continut. Treptat se adauga zaharul pudra si se amesteca pana cand se formeaza o pasta omogena. O puteti utiliza imediat sau o puteti tine in frigider.

Cand aveti nevoie de ea o framantati cu amidon si cu unt moale. Se poate colora cum va doriti si o puteti intinde pe foaie lucrand pe blaturi tapetate cu zahar pudra. Pasta de zahar se face din zahar si glucoza lichida si se foloseste pentru imbracarea torturilor, pentru creme si pentru bomboane. Pentru a o pregati aveti nevoie de 500 g zahar, 250 ml apa si 50 g glucoza lichida. Amestecati zaharul cu apa si puneti-l la fiert. Atunci cand incepe sa fiarba se adauga glucoza lichida si se lasa siropul sa fiarba pana cand va atinge temperatura de 114 grade. In cazul in care nu aveti termometru puteti testa daca a ajuns la temperatura corecta picurand cateva picaturi de sirop in apa. Aceastea ar trebui sa formeze bule cu o consistenta cleioasa. Se ia siropul de pe foc si se lasa la racit pana cand ajunge la 50 de grade. Se toarna in tavi largi si se lucreaza cu o spatula din metal cu care amestecul se va aduce in mijlocul tavii.

 

Cu ajutorul unei spatule compozitia trebuie amestecata. Initial va fi transparenta si lichida dar pe masura ce il amestecati va deveni opac si cremos. Dupa ce a ajuns in aceasta forma va puteti umezi mainile si puteti sa framantati fondantul formand o bila. Aceasta compozitie poate fi tinuta la frigider timp de o luna.