Reteta de serbet

Serbetul de tip clasic nu este foarte usor de facut. Cu putina neatentie, serbetul poate sa se transforme intr-un simplu sirop.

Utilizati un kilogram de zahar la o jumatate de litru de suc de fructe si putina apa. Stoarceti fructel, pentru a obtine sucul. Amestecati sucul de fructe cu zaharul la foc mic, pana cand acesta din urma se topeste. Daca la suprafata compozitiei apare spuma se inlatura usor.

Se mai tine pe foc compozitia pentru ca aceasta sa se ingroase suficient de mult incat sa poata forma bobite (nici prea moi, nici prea tari), la contactul cu apa rece.

Vasul se ia de pe foc si se acopera cu un prosop de bucatarie care a fost udat si stors bine ulterior. Dupa ce se raceste compozitia, cand este calduta se amesteca in ea  intr-o singura directie observand daca isi schimba culoarea. Ar trebui sa devina mata. La final, serbetul se toarna in borcane cu atentie pentru a nu lasa goluri de aer. 

O alta posibilitate de a face serbet clasic este ca, in loc sa pui in apa fiarta cu zahar fructele dorite (lamaie, vanilie etc), sa razi coaja acestora. Coaja rasa se pune intr-un saculet legat cu ata, care se scufunda in apa, pentru a se forma siropul gros.