Info: 004-021-336 33 60
Facebook
Linked In
Twitter
Google +

Share us with your friends! arrow

Amidon alimentar recomandat pentru prajituri pufoase

Amidonul alimentar se utilizeaza  de obicei in patiserie pentru ingrosarea cremelor sau sosurilor folosite in diverse prajituri. 

Cititi si despre dropsuri cu fructe.

Amidonul este o poliglucida de origine vegetala avand in cadrul plantei rolul de substanta energetica de rezerva pe termen indelungat.



Amidonul nu este un compus
unitar ci este format din doua polizaharide diferite: amiloza si amilopectina.

Chiar daca amidonul are formula chimica identica celulozei, structura este diferita. In loc de fibre, amidonul se prezinta sub forma granulara, iar granulele au forme si marimi caracteristice fiecarei specii vegetale (grau, porumb, orez, cartofi, etc).

Amidonul se afla in componenta de baza a multor produse alimentare importante: paine, faina, cartofi, porumb.

In industrie se utilizeaza in productia de glucoza, alcool etilic, acetona, glicerina, acizi lactici sau citrici, etc.  Amidonul intra si in componenta mediului nutritiv la producerea vitaminelor si antibioticelor.

Amidonul se prezinta sub forma de pulbere fina, alba. Nu este solubil in apa rece iar in apa fierbinte formeaza un gel a carui consistenta variaza in functie de tipul de amidon utilizat. Pe aceasta proprietate se bazeaza prepararea sosurilor. Este o substanta higroscopica (absoarbe umiditatea din mediul ambiant) si de aceea se recomanda atentie in depozitarea alimentelor care contin amidon.

Amidon alimentar - utilizare

In ceea ce priveste efectele pe care acesta le are asupra organismului s-au emis mai multe teorii, amidonul devenind un subiect controversat.

Oamenii inca se intreaba daca acesta este sau nu bun pentru organism. Raspunsul este simplu si se aplica in orice alta situatie: aproape orice este bun daca nu se utilizeaza in exces.

Pentru anumite scopuri terapeutice precum cicatrizarea ulcerului gastric si utilizat pe o perioada limitata de timp, amidonul va avea efecte benefice.

Pe langa rolul pe care amidonul il are la prepararea alimentelor acesta poate fi folosit si in alte situatii.

Va puteti face propriul detergent de geamuri utilizand amidon, otet alb, suc de lamaie si apa. Rezultatul: ferestre curate, degresate si stralucitoare.

Amidonul transforma oja sidefata in oja mata. Daca doriti ca o oja sidefata sa devnina mata puneti putin amidon in sticluta si isi va pierde complet stralucirea.

Acestea sunt doar cateva din intrebuintarile amidonului. Vom reveni curand cu un nou articol despre utilizarea acestuia.