Info: 004-021-336 33 60
Facebook
Linked In
Twitter
Google +

Share us with your friends! arrow

Conservant alimentar

Conservatii alimentari sunt definiti ca fiind substante care prelungesc viata produselor alimentare prin protectia acestora fata de deteriorarile cauzate de micoorganisme. Conservanitii opresc dezvoltarea si actiunea unor microorganisme (substante bacteriostatice) sau le pot distruge (substante bactericide).

Cititi mai multe despre decorarea cu bomboane.

Conservant alimentar – rol

Conservantii alimentari se adauga in alimente pentru:

- extinderea perioadei in care alimentul nu isi modifica proprietatile senzoriale;

- conservantul ajuta la pastrarea pe o perioada mai mare a valorii nutritive a alimentelor;

- furnizarea catre consumator a unor alimente lipsite de pericole de natura microbiana.

Caracteristicile generale ale conservantilor alimentari:

- au actiune antimicrobiana cu spectru larg;

- nu manifesta efecte adeverse (toxice si metabolice) asupra consumatorului;

- nu au rezistenta la microorganisme si nu cauzeaza rezistenta la acestea.

Cel mai important factor de clasificare a conservantilor alimentari este structura chimica si modul de obtinere. In functie de acesti factori, exista conservanti organici, conservanti anorganici, substante antibiotice si enzime.

Alimentele, prin compozitia lor bogata in elemente nutritive sunt expuse la degradare in timp. Deteriorarea alimentelor nu se poate stopa dar se poate reduce rata lor de degradare, prin controlul compozitiei alimentului, a conditiilor de procesare, ambalare, depozitare si manipulare.

Din cauza schimbarilor ce intervin pe piata, alimentele nu sunt consumate imediat dupa ce au fost produse si sunt de cele mai multe ori consumate la intervale mari de timp fata de productie. De aceea sunt necesari aditivii alimentari si conservantii.